Ed Snowden och Europas skam

P

lanet med Bolivias president ombord nekades att passera Spaniens,  Portugals och Frankrikes luftrum och tvingades landa i Österrike, efter misstanke om att Edward Snowden fanns ombord. Bolivia anklagar nu USA för att ha försökt kidnappa presidenten Evo Morales och kallar upprört händelsen för ett brott mot folkrätten. Att USA gör allt som står i dess makt och lite till för att försöka lägga vantarna på Snowden förvånar väl ingen. De är besatta av att straffa honom för att ha avslöjat deras spioneri på amerikanska medborgare och resten av världen och vill statuera ett skrämmande exempel så att inte fler läckor ska uppstå. Men att EU-länder samarbetar med Obama för att hindra att Snowden kan söka politisk asyl i Latinamerika är skamligt och obegripligt. För det var Snowden som alldeles nyss avslöjade omfattningen av det amerikanska spionaget mot Europa. Avlyssningsutrustning på EU-kommissionens kontor och massiv internetavlyssning riktad mot oss europeer. Bara i Tyskland har amerikanska säkerhetstjänsten avlyssnat 500 miljoner kommunikationer på en månad. Bara i Tyskland.
 
 
    Omfattningen på trålandet efter information på nätet och i telekommunikationerna gör alla påståenden om att det skulle handla om att förebygga terrorism löjliga. Den amerikanska säkerhetstjänsten samlar helt enkelt på sig all information den kan om alla för framtida bruk. För att rätt information i rätt läge ger makt. Att inte EU-länderna själva ger Edward Snowden politisk asyl utan skjuter över bollen till de latinamerikanska länderna - som har en historia av att utsättas för av USA regisserade och betalda militärkupper mot demokratiska regeringar - är skamligt och fegt! De latinamerikanska länder som nu överväger att ge Snowden asyl gör mänskligheten en stor tjänst men spelar med höga insatser för egen del.
 
 
    Kolla in Gleen Greenwald, journalisten på brittiska the Guardian som hjälper Snowden att publicera sina avslöjanden när han talar om Snowden, den auktoritära president Obama, amerikanska massmedia rövslickeri på makten, med mera. Mycket intressant:
 
 
 
 SvD 1, 2,  AB 1,
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar