Utförsäljningen av Alby veckans s-mp-svek

M

an får ge sossarna och miljöpartiet en sak: de hittar hela tiden på sätt att svika sina väljare, sina medlemmar och sin ideologi som lyckas förvåna till och med en cyniker. Färska exempel: Miljöpartiets kongress sa nej till vinster i välfärden - och miljöpartiets ledning meddelade ett par timmar senare att partiet ändå skriver under friskolekommtténs uppgörelse med alliansen som innebär business as usual för riskkapitalisterna i de skattefinaniserade privatskolorna. Det sveket trodde man var svårt att toppa. Veckan efter skrev miljöpartiet och sossarna under på FAS4-lagen som innebär att socialbidragstagare tvingas arbeta gratis. Det fick tidningen Arbetaren att ställa sig frågan:
 
 
    "finns något rege­ringsalternativ 2014. Alltså om de partier som strävar efter att sparka ut den nuvarande regeringen och bilda en ny tänker göra någon som helst skillnad. Stefan Löfven, som planerar att göra anspråk på statsministerposten, accepterar regeringens skatterabatter upp till ­månadslöner på 60 000 kronor. Samtidigt ska alltså de som inte har några arbeten tvingas jobba gratis – utan att Socialdemokraterna har några invändningar."
 
 
    Ändå lyckades de få mig att tappa hakan också denna vecka, (s)vikarna. Efter kravallerna i Husby, Botkyrka och andra orter talade många politiker varmt om vikten att lyssna på förortens folk. Inte minst Stefan Löfvén och Gustav Fridolin. När förortens folk i Alby, Botkyrka så talar med en klar och tydlig röst som säger NEJ! till utförsäljningar av deras bostäder till en privat bostadskapitalist och mångmiljardär så kör Botkyrkas kommunfullmäktige över sina egna medborgare. Pissar på deras föredömliga demokratiska arbete, envetet utfört under lång tid, för att organisera de boende och samla in namnunderskrifter. 6500 människors klart uttalade vilja att få bo kvar i allmännyttiga bostäder betyder inte ett skit för Botkyrkas kommunpolitiker, med vänsterpartiets som enda lysande undantag. Det säger otroligt mycket om de övriga partiernas syn på demokrati och på de människor som bor i Alby. När de boende i Tullinge, en rikare och vitare kommundel, samlade in namn och protesterade så fick de såklart en folkomröstning. Vilka signaler vill politikerna skicka till förortsbor som brinner politiskt för en fråga? Vi skiter i er så länge ni inte bränner upp saker?
 
 
 
 
    Jag väntar mig den sortens förakt mot förorterns folk från borgare och sverigedemokrater. Men inte från sossar och miljöpartister. Speciellt inte när frågan som de väljer för att köra ångvält över Albyborna är utförsäljning av allmännyttan till rika kapitalister. När blev det sosse- eller miljöpartiideologi? Har dessa två partier överhuvudtaget någon ideologi eller är de bara två bleka bihang till alliansens fyrklöver? Sveken i frågor som skattepolitik och vinster i välfärden kan man åtminstone förstå om man antar att s och mp leker följa john med alliansen för att vinna tillbaks Stockholm. Hur begåvad den strategin är kan vi ju diskutera någon annan gång. Men vilka röster räknar s och mp med att vinna genom att pissa på Albyborna? SD-väljare?
 
 
 
 
 AB 1,
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

 • Osunt säger:

  Till och med när det gäller miljöpolitiken har ju MP tappat stinget och rört sig alltför mycket åt den grådassiga mittenmassan.

  Efter att under många val lagt min röst på MP så börjar det kännas allt svårare att inte byta till V - just pga av miljöpolitiken.

  Jag är lite förvånad över att den senaste opinionsmätningen inte gav bättre utslag för V. Det är ju trots allt en klar majoritet av befolkningen som står på V:s (ensamma) sida när det gäller vinster i välfärden.

  Att S lägger sig platt för alliansen i fråga efter fråga borde också bidra till en ström vänsterut. När kommer det att ta fart?

  2013-06-08 | 19:51:16
  Bloggadress: http://osunt.se
 • Homo Politicus säger:

  Osunt: Min teori om varför (s)vikarna och miljöpartiet går bra i opinionen fortfarande är att väljarna inte riktigt vet vad de partierna står för. De lindar ju in sina svek i en massa fluff. Efter mp-kongressen tror säkert många gröna väljare att partiet sagt klart och tydligt nej till vinster i välfärden, och att partiledningen koommer att följa den linjen. Efter sossekongressen hoppas nog många sosseväljare på detsamma. När verkligheten hoppar fram och ger dem en snyting kommer det att göra ont.

  2013-06-09 | 10:26:27
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar