Bra markering mot korkad våldsromantik

D

et är aldrig OK med politiskt våld i en demokrati. Det är heller inte OK med ett språk som uppmanar till våld, eller använder våldsmetaforer. Därför att ett sånt språk sår frön till våldshandlingar. Det borde vara lika självklart för både höger och vänster.
 
 
    Oftast är det extremhögern som vi förknippar med politiskt våld. Inte utan orsak. 2010 skrev Peter Kadhammar i Aftonbladet om de 14 mord som begåtts av svenska nazister mellan 1999-2009. 2012 mördades Joakim av tre nazister i Vallentuna. Jag vet inte om listan är komplett, men helt klart är att extremhögerns politiska våld är det stora problemet i Sverige.
 
 
    Men även våld och hot  från vänstern och från andra politiska och religiösa grupper måste tas på allvar. Därför är det bra att Ung Vänster markerar hårt mot den UV-ordförande i Luleå som sagt sig vilja skjuta Tobias Billström. Det var korkat och stötande sagt. En person som kläcker ur sig sånt har bränt sitt förtroende och ska fråntas sina uppdrag.
 
 
   Dessutom blir jag lite fundersam när jag på den här medlemmens facebooksida ser att han gillar marxism-leninism. När vi i ungdomsförbundet kastade den gamla kommunistiska ideologin på historiens skräphög tidigt 1990-tal så trodde vi nog att vi skulle slippa se gamla leninistiska lik vandra ovan jord 2013. Jag ska ärligt erkänna att jag inte vet hur stämningarna är i ungdomsförbundet nuförtiden, jag slutade vara medlem 1997. Men om ordföranden i Luleå på något sätt är representativ för en bredare strömning i Ung Vänster så ser jag det som ett misslyckande för organisationen. Vi har haft 23 år på oss att ersätta kommunism med något bättre och modernare. Kalla det frihetlig socialism, vänstersocialism, ekosocialism eller vad du vill. Man kan inte backa sig in i framtiden. Ungdomsförbundet borde gå längst fram, inte bromsa och hålla emot, som det tyvärr gjorde på 80-talet.
 
 
    Att partiets motståndare tar chansen att hacka är förutsägbart. Högersossen Johan Westerholm är mer än lovligt patetisk:
 
 
    "Så. Detta är en show-stopper. Om min partiledning på något sätt går till val tillsammans med, eller gör sig beroende av, vänsterpartiet så får ni göra det utan mig."
 
 
    Eller hur, Johan! För det kan ju inte ha något att göra med att du som inbiten högersosse avskyr allt det vänsterpartiet står för rent sakpolitiskt? som t.ex. vårt motstånd mot privata vinster i den skattefinanierade välfärden, privatiseringar och marknadsfundamentalism? Vilket bekvämt sätt att slippa argumentera mot partiets politik där - som har ett brett folkligt stöd - och istället ge sken av att ditt motstånd beror på vad någon omogen/förvirrad lokal representant uttryckt på twitter! Den som påstår att Christoffer Hurtigs pangpangretorik skulle vara typisk för vänsterpartiet får nog försöka leda det i bevis med tyngre argument än lite skenheligt darr på rösten och floskelsprutande. Det gör inte Johan Westerholm.
 
 
     Nyheter24-bloggaren "den sjätte mannen" tar också i så att han spricker:
 
 
    "Vänsterpartiet i Norrbotten genom Simon Fors och Ung Vänster i samma län genom sin ordförande Christoffer Hurtig visar gång på gång på gång upp de värsta sidorna av riksdagens kanske mest extrema parti när det kommer till våldsförespråkande mot de som inte faller Vänsterpartiet på läppen"
 
 
    Jag har varit aktiv i vänstern i 20 år på olika nivåer. Jag har aldrig hört en enda medlem yttra att det skulle vara OK att bruka våld mot "de som inte faller oss på läppen". Vad baserar den sjätte mannen sina  yviga påståenden på, utöver två norrbottningar med snabba twitterfingrar och möjligen högre promillehalter i blodet än vad de klarar av?
 
 
    Jämför Ung Vänster med Sverigedemokraterna! Järnrörsgänget gjorde betydligt värre saker än att twittra. En av dem sitter fortfarande i riksdagen. En annan fick en spark snett åt sidan och jobbar nu med att producera SDs partitidning, välavlönat. Den krishanteringen inger inte förtroende. Ung Vänster skötte saken snyggare.
 
 
SvD 1,
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar