Miljöpartiets kongress gav en cyniker lite hopp

D

et kan inte vara roligt att heta Gustav Fridolin eller Åsa Romsson idag. Miljöpartiets språkrör har åkt på några riktiga stjärnsmällar på kongressen. Nej till vinster i välfärden! Ja till att fortsätta driva kravet om arbetstidsförkortning (om än med sänkt lön, där har mp en bit kvar fortfarande) och nej till uppgörelsen med alliansen om ungdomsrabatten på arbetsgivareavgiften som visat sig totalt verkningslös.
 
 
 
    Miljöpartiets ledning har all anledning att åka hem och rannsaka sig själva riktigt ordentligt. Uppenbarligen går den politiska eliten i partiet HELT i otakt med gräsrötterna i centrala frågor. I praktiken har den miljöpartistiska kongressen drämt igen dörrn framför näsan på folkpartiet genom att vrida partiet märkbart åt vänster. Det är otroligt svårt att se hur ett samarbete åt höger, med folkpartiet eller centern, skulle komma till stånd med den politiska kurs som mp-kongressen stakat ut. Den enda möjligheten vore att mp-ledningen gör en Göran Persson, som deklarerade att han sket i kongressbeslut han inte gillade. Vissa signaler på att miljöpartitoppen tänker ignorera kongressbeslutet om vinster har redan kommit in. Här Mats Pertoft, riksdagledamot för mp:
 
 
 
    Men om miljöpartiet är det demokratiskt vitala parti det framstått som de senaste dagarna och inte en toppstyrd demokratisk kuliss som sossarna eller moderaterna så kan det nog straffa sig för språkrören att försöka sig på nåt sånt. Det är såklart en otrolig prestigeförlust för en partiledning som länge pekat ut kursen högerut och känner en uppenbar motvilja mot vänsterpartiet - trots att vänstern är det parti som oftast röstar som mp i riksdagen. Nu har mp-kongressen placerat partiet ännu närmare vänsterpartiet. Då blir det ännu svårare att försvara språkrörens folkpartiflörtande.
 
 
    Fridolin, Romsson, Per Bolund, Maria Ferm och de andra miljöpartistiska mittentråkmånsarna kan nog få ett litet trovärdighetsproblem när de ska tala mot vinster i välfärden eller för arbetstidsförkortning efter att ha gått ut så hårt och markerat tvärtemot tidigare. Det är rätt åt dem. Men jag är ändå positivt överraskad av miljöpartiet. Jag hade redan gett upp hoppet om dem, liksom om sossarna. När jag såg kongressbeslutet om vinster hade jag svårt att tro mina ögon! Det är onekligen en viktig delseger för alla oss på vänsterkanten som argumenterat hårt mot miljöpartiets tidigare flumlinje i frågan och som aldrig riktigt bemötts med några vettiga motargument. Bara en massa klyschor. Nu kanske det kan bli ordning på torpet igen.
 
 
    Chanserna för ett nytt rödgrönt samarbete före eller efter valet 2014 ökade rätt dramatiskt med denna mp-kongress. Och så mycket sundare den miljöpartistiska demokratiska kongressordningen känns än s-kongressens korridormygel och bisarrt leninistiska uppställning bakom  en gummibandsståndpunkt som kan tänjas ut till precis det partiledningen vill. Miljöpartisterna vågade släppa fram debatten och resultatet blev över förväntan. Tack till mp-kongressen för att ni gav en cyniker tillbaks lite av tro på det politiska systemet igen! Se nu till att vakta er partiledning noga så att de inte backar från de vägval som ni gjort. Det ska bli skönt att slippa se miljöpartiet som en motståndare i några av de tyngsta politiska frågorna som kommer upp i valet 2014. En del nötter återstår att knäcka, som t.ex. ert stöd till regeringens förfärliga arbetskraftsinvandringspolitik som skapat en parallell slavarbetsmarknad. Men jag har nu hopp om att ni kan ta ert förnuft till fånga även där! Egentligen vill jag ju gilla er!
 
 
    Apropå cyniker så är det politiska kommentariatets demokratisyn något märklig. En statsvetare intervjuas i SvD:
 

"Han tror att andra partier kan känna sig osäkra och tvivla på MP som förhandlingspartner om de inte känner att de kan lita på det partiledningen säger.

Ledningen säger en sak, men så säger kongressen en annan. Då kanske man blir lite tveksam, säger Jonas Hinnfors."

 

Ja det är inte lätt det där med demokrati va? Kanske lättast att avskaffa den, så att vi får "stabilitet" och starka ledare vars ord är lag?

 

Uppdatering: Åsa Romsson såg ut som ett jagat rådjur i Agenda alldeles nyss. Bekräftade där att mp-ledningen har för avsikt att skriva på sexparti-överenskommelsen om friskolorna och alltså därmed köra över partikongressens beslut om att vinsterna i välfärden ska återinvesteras. Hon väljer att göra en Göran Persson alltså. Demokratin varade inte många timmar efter kongressens avslutning. Vad tycker miljöpartisterna om det?

 

DN 1, 2, SvD 1, 2, 3, AB 1, 2, 3,
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar