Det verkliga problemet med politisk TV-reklam
TV4s beslut att tillåta politisk reklam inför valrörelsen har skapat en del debatt, men kanske inte lika mycket som det borde. Vinkeln har varit om det är rimligt att låta just ett utpekat politiskt parti köpa reklamtid. Det är ett stickspår. Problemet med politisk TV-reklam är större än så.
Politik handlar redan alltför mycket om pengar. Högerpartierna har sina trogna sponsorer; näringslivet och rika bidragsgivare. Självklart kommer de partier som representerar de som har det bäst ställt i samhället att ha fickorna fulla av pengar. Sossarna har mäktiga LO i ryggen som sponsrar med många fina miljoner. Till och med det lilla främlingsfientliga partiet har åtminstone en Krösus Sork (knäckebrödsmiljonären) som gödslar partikassan. Men vilka ska sponsra de partier som slåss för de med tunnast plånbok? Vilka intressegrupper kan finansiera de som stödjer framtidens energikällor, framtidens företag?
I USA är politisk TV-reklam redan väl etablerat. Partisystemet där är i mångt och mycket kampanjkommitteer för pengainsamling. Resultatet blir att det parti och den kandidat som samlar in mest pengar vinner. Senast Barack Obama, som fick många sköna slantar bland annat från Wall Street och de privata sjukförsäkringsföretagen. Det är inte särskilt hårddaget att säga att amerikansk politik handlar om att köpa sig segern. Där spelar TV-reklam en avgörande roll.
Föga förvånande då att amerikansk politik domineras av två högerpartier. Föga förvånande att inget av dessa vill eller vågar lagstifta mot Wall Street, trots de vidlyftiga spekulationaffärer som nyss drog ner världsekonomin i ett svart hål. Föga förvånande att den nya sjukvårdsreformen inte gör något för att hålla nere de privata försäkringsjättarnas premier, men däremot tvingar alla amerikaner att lösa en privat sjukförsäkring.
Politisk TV-reklam kan bara innebära en sak; amerikanisering av den svenska politiken. Det är ett mycket värre scenario än att det ena eller andra högerextrema partiet kan köpa sig några reklamsnuttar.