Bollen är i rullning


F

lera partidistrikt och några tunga namn inom vänsterpartiet kräver att Lars Ohly ska ställa sin plats till förfogande. Det är på tiden! Jag började faktiskt bli orolig över tystnaden. Ett parti som åker på så många smällar i rad som vänsterpartiet gjort de senaste åren måste helt enkelt orka ta sig en funderare också över vilka som ska företräda partiet på högsta nivå. Att inte göra det vore oansvarigt. Inte minst mot de människor som inte har så mycket annat än ett starkare vänsterparti att hoppas på; de arbetslösa, de sjukskrivna, bemanningsföretagens uthyrningshjon och den importerade slavarbetskraften, eleverna med ständigt sjunkande skolresultat i socialt utsatta områden, gamlingarna som blir inlåsta på rummet när vårdhemmen tvingas spara. Kort sagt - alla de som faller mellan de allt vidare gliporna i Reinfeldtssamhällets trasiga skyddsnät. De kommer att bli fler och mer utsatta framöver och de behöver som försvarare ett vänsterparti med vassare argument och klor.


Argumentet att "vi ska inte fokusera på personfrågor utan diskutera politikens innehåll/vårt arbetssätt" håller inte. Det måste väl vara möjligt att göra både och? Jag tror säkert att partiets Framtidskommission kommer att komma fram till kloka slutsatser om organisation och strategi som gör vänsterpartiet mer effektivt framöver. Men för maximal träffsäkerhet i klasskampen så krävs det nog både nya partiledare (ja jag hoppas på ett delat ledarskap!) och nya arbetssätt som når ut till fler människor.


Jag har tidigare skrivit om varför det är dags att byta partiledare och de argumenten står sig fortfarande. Nästa fråga är såklart vilka som kan komma ifråga? Och låt oss för guds skull slippa sossesjukan - nejet som inte är ett nej! Visserligen är partiledarskap ett tungt ansvar att lägga på någons axlar, men kan man dela på bördan så borde det väl gå att övertala fler att tänka på saken? Min kännedom om vänsterpartiets toppolitiker begränsar sig huvudsakligen till de jag sett på TV, så medveten om att jag förmodligen missat många andra och inte kan göra en initierad bedömning av de här personernas villighet och kompetens så är här några namn som jag tror skulle kunna bli bra: Josefin Brink, Jonas Sjöstedt, Jens Holm, Ulla Andersson, Ali Esbati. Fler?


Uppdatering: Flera bloggar rycker ut till Ohlys försvar; bl.a. Sestrajic, Samuel Sandberg, Jonas Lundgren. Ingenstans hittar jag emellertid någon analys av varför det inte gått så bra hittills eller varför vi skulle anta att det skulle gå bättre framöver. Lojalitet i all ära, men ett parti som vill få inflytande måste orka tänka strategiskt också.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar