Vingklipp Khadaffi!


D

et som jag varnat för i tidigare inlägg, att Khadaffi ska använda sin militära övermakt och sina inhyrda legoknektar till att massakrera den demokratiska befrielserörelsen i Libyen, är nu på väg att hända. Det blev tidigt rätt uppenbart att Libyens galne diktator skulle falla tillbaks på gammalt hederligt ultravåld, och att motståndsrörelsen var för svagt organiserad för att utmana honom i hans maktbas, huvudstaden Tripoli, som försvaras av sönernas elitförband. Behovet av något slags militärt stöd till demokratikämparna var alltså tydligt redan från början.


Därför är det hoppingivande att arabförbundet, något otippat, gav sitt stöd till ett flygförbud över Libyen. Otippat, därför att medlemsländerna i Arabförbundet inte själva är några duvungar. Där sitter nog både en och annan diktator som inte sover någon änglasömn på nätterna just nu. Jag hade trott att de skulle hoppas på att den arabiska demokrativåren ska ebba ut mot vågbrytaren Khadaffi. Men diktatorns vidriga beteende de senaste veckorna verkar ha stött bort hans sista potentiella allierade. Tydligen var det bara ärkeskurkarna Syrien och Marocko som motsatte sig ett flygförbud.


Att Arabförbundet ger sitt politiska stöd åt en flygförbudszon över Libyen är en grundförutsättning för att den ska kunna genomföras. Fortfarande återstår frågor att besvara: finns det någon med militära muskler som är beredd att ta på sig uppdraget att verkställa flygförbudet, och vad kommer den aktören att kräva i utbyte?


På vänsterkanten har en del rest ragg inför talet om utomstående militär inblandning och - helt riktigt - påpekat det uppenbara hyckleriet i att USA och NATO här talar om humanitär intervention, samtidigt som man stöder de flesta andra diktatorerna i regionen, och sitter med armarna i kors inför värre humanitära katastrofer. Visst. Men varför skåda given häst i munnen? USA och EU kanske känner att de fått skämmas tillräckligt redan sedan tunisierna satte bollen i rullning och störtade sin EU-stödda marionett? Eller - troligare - så är de ute efter fortsatt säkra oljeleveranser. En regelrätt militär markinvasion verkar det hursomhelst inte kunna bli fråga om, vilket är bra. Ett flygförbud över Libyen jämnar ut spelplanen lite i det pågående inbördeskriget och gottgör på så sätt åtminstone delvis det stöd som västvärlden tidigare gett såväl Khadaffi som andra diktatorer i Nordafrika. En vingklippt Khadaffi vars flygplan förblir stående på marken sitter nog inte säker ens månaden ut.


Medan vi väntar på ett flygförbud skulle ju Sverige kunna följa Frankrikes exempel och erkänna den nya adminstrationen i Benghazi som Libyens rättmätiga representant i officiella sammanhang. Eller vänta nu, vi har ju Carl Bildt som utrikesminster fortfarande. Blir vi sist med att göra det rätta som vanligt?


SvD 1, 2, AB 1, 2,


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar