Jan Helin och Lena Mellin borde avgå, inte Håkan Juholt!


I

går sprack massmediedrevet mot Håkan Juholt. Efter att ha jagats i en vecka av blodhundarna för "fusk", "fiffel" och "regelbrott", efter att ha anmälts till åklagare och släpats i smutsen, så framkom det till slut att det inte fanns några regler för det där med hyresersättning vid samboende. De där reglerna, som Aftonbladet kallade "glasklara", gick upp i rök vid en närmare titt. Och det var inte drevmedia som tog sig denna närmare titt, utan bloggare. Ytterligare ett exempel på hur medborgarjournalistisken måste ta över när kommersiella gammelmedia havererar.


Frågan är om det spelar så stor roll vid det här laget. Lena Mellin, Aftonbladets samhällsredaktör, medgav faktiskt  tjänstefel i SR imorse när hon gav Viktor Tullgren och de andra bloggare som nosat rätt på fakta om reglerna rätt. Men snabbt bytte hon fot. Juholts fel består inte i några regelbrott, utan att han ändrat sig för mycket.


Aftonbladets ansvarige utgivare Jan Helin däremot gör inte ens Lena Mellins halvpudel med knorr. I en närmast patetisk kommentar till Viktor Tullgrens blogginlägg, som lagts upp i förkortad version på Aftonbladets hemsida, kallar han tidningens  kokande av soppa på spik för "mycket relevant journalistisk". Nu handlar det inte längre om "teknikaliteter" som de där "glasklara reglerna" som Aftonbladet påstod att Juholt brutit mot. Nej, nu handlar det om moral och nogrannhet. Makthavare ska nogrannt följa regler som inte finns! Annars riskerar de att hamna framför rasande moraliska drev. Och även om det inte finns någon substans i hyresdrevet, vilket Jan Helins svar är ett indirekt medgivande av, så utspelar det sig mot en "klangbotten" av andra saker. Drevet har blivit självgående och fakta spelar inte längre någon roll. Inte ens  de fakta som varit själva grundförutsättningen för hela hetsjakten. Storyn handlar inte längre om hyresbidrag, utan om att Juholt ska bort. Drevet är själva storyn. Vi vill se blod! Folket är upprört!


Men det är väl inte så konstigt att folk är upprörda efter en veckas öronbedövande drevjournalistisk, byggd på felaktigheter och skvaller. Allt annat vore bisarrt. Och Jan Helin trivs med att vara folkdomstolens överstedomare. Han är talesman för den rättrådiga ilskan. Det är ett maktrus som få kan avstå från frivlligt.


Att Aftonbladets chefredaktör
överhuvudtaget tar ord som moral i sin mun är djupt omoraliskt. Hade han haft en gnutta av den varan i sig så hade han börjar med att be om ursäkt för att ha spridit rena felaktigheter. Och sen använt åtminstone en tiondel av det utrymme som hans tidning ägnat åt drevjournalistisk den gångna veckan till att faktskt redogöra för fakta. Men att medge fakta i detta fall vore ytterst besvärande och skulle förmodligen leda till att krav väcktes på både hans  och Lena Mellins avgång. De har helt enkelt gjort en dundertabbe, och gör det hela etter värre genom att vägra be om ursäkt för det.


Jag kastar gärna den första stenen
i detta fall: Avgå Jan Helin! Avgå Lena Mellin!


Uppdatering: Just det, förundersökningen mot Juholt nedlagd, precis som jag skrev igår att den skulle bli! Det fanns inte ett skvatt av substans i den här drevhysterin!


DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 11, 12, 13, 14, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Exp 1, 2, 3,

Kommentarer

 • Micke säger:

  Är det inte så att Aftonbladets redaktörer får bonusar pga hur bra företaget går? Ett incitament att inte bry sig om vad som är rätt när man vill sälja tidningar.

  2011-10-14 | 12:44:09
 • lill strumpan säger:

  tycker nog ändå att om man tjänar över 100000 i månaden och kallar sig socialdemokrat och skall stå för alla likas värde borde det vara självklart att tacka nej till bostadsbidrag... inte ens de som ni sossar "värnar om" pensionärer och socialbidragstagare etc får FULLT bostadsbidrag... det är nog det de flesta reagerar på... å ena sidan skall man framstå som sååå solidarisk och duktig fast man bara skor sig i systemet... finns ju de som tackat nej och sagt att de har så de klarar sig...  men generellt de flesta svart jobbare jag känner till är sossar så det går ju hela vägen från toppen...  coolt att betala skatt my as men tydligen coolt att få bidrag...

  2011-10-14 | 12:55:41
 • Staffan säger:

  Lillstrumpan: Jag är inte sosse och inte en stor fan av Juholts politik, Men rätt ska vara rätt, och massmedia ska inte avsätta och tillsätta våra politiska ledare på hopkok och lögner. När det gäller politikerlöner och ersättningar är jag helt enig med dig: de ska inte tjäna så värst mycket mer än de vanliga arbetare de företräder.  Det enda parti som när frågan kommer upp i riksdagen röster nej till höjda politikerlöner är vänsterpartiet!

  2011-10-14 | 13:01:26
 • John Johanson säger:

  Glömmer du inte att Juholt även själv sa att reglerna var "glasklara"?!

  2011-10-14 | 13:30:31
  Bloggadress: http://johjoh.wordpress.com
 • Staffan säger:

  John Johanson:  Jag skrev faktiskt om det igår. Jag tror att det var hans stora misstag i hela den här härvan. Förmodligen illa rådgiven av någon PR-nisse som lärt sig att drevhanteringens ABC alltid börjar med en helpudel. När Aftonbladets löpsedlar skrek ut "FUSK!" och tidningen skrev om "glasklara regler" så antog väl Juholt och hans stab att de faktiskt missat att reglerna var glasklara. Istället borde han förmodligen ha sagt: "Jag har trott att jag gjort rätt, men låt nu någon sakkunnig titta på regelverket och se hur det är med den saken!".

  2011-10-14 | 13:53:22
 • Anton Buske säger:

  Helin och Melin ger upphov till ett stort flin!

  Vilket stjärnfall eller rättare sagt vilken stjärnsmäll!

  Har de två någon trovärdighet kvar efter detta?

  Måste Aftonbladet lägga ner nu? Finns det fler oseriösa journalister?

  2011-10-14 | 21:02:50
 • Anonym säger:

  Det har aldrig handlat om ifall Juholt begått en brottslig handling eller ej. Han HAR ju faktiskt fått hela hyran betald och han har själv sagt att det är FEL.  Han HAR fått dubbla ersättningar för bilar.  Han HAR fått mer betalt för resan till Vitryssland än han haft rätt till.  Juholt har så många olika sorters "misstag" på sin lista att han helt enkelt förlorat allt förtroende. Han är säkert inte en skurk - men han är inte en S-ledare heller.  Med honom vid rodret vinner man inga val.

  2011-10-15 | 00:24:05
 • Staffan säger:

  Anonym: Det har det väl visst det! Han har jagats av rubriker om "fusk", "fiffel" och "regelbrott" i en hel vecka nu, och då har det handlat om hyran. Han har anmälts till åklagarmyndigheten. Det som troligen är ett misstag med milersättningen har tillkommit som grädde på moset. Så visst har det handlat om brottsmisstankar. Men du måste väl också ha kunnat ta in det som framkommit idag och igår, att det inte funnits några klara regler för hyresersättningen vid samboende i egen lägenhet? Kan du inte medge att det är minst sagt problematiskt att media jagat livet ur en politiker en hel vecka på felaktiga grunder? Ett drev som rasar ihop som ett korthus när några bloggare börjar nysta i fakta? När får vi höra Aftonbladets Jan Helin be om ursäkt för att ha vilselett sina läsare i en hel vecka, och närapå förstört Håkan Juholts politiska liv med en lögn? Om sossarna vinner val eller inte i framtiden tror jag beror mindre på vilken partiledare de har än vilken politik de väljer att bedriva. Och på politikfronten är jag lite pessimistisk. Men helt klart måste de satsa en hel del krut på att parera de smutskastningskampanjer från borgerligheten som kommer att komma som ett brev på posten inför nästa val. Jag minns hur Expressen valde att dra upp Sahlins Tobleronegrej igen bara dagarna före valet, stort uppslagen. Vad hade det för relevans liksom?

  2011-10-15 | 00:41:56
 • JohJoh säger:

  Såg lite intressant fakta om reglerna (från http://ekehog.blogspot.com/2011/10/om-att-till-varje-pris-radda-hakan.html):  "När man ansöker om ersättning för övernattningsbostad så gäller följande  29 § … En närstående person får inte övernatta i lägenheten på egen hand annat än under enstaka nätter."  Dvs eftersom hans sär/kul/sam-bo bor där permanent medan han själv INTE gör det så har han ingen rätt till ersättning alls, vilket låter helt rimligt...

  2011-10-19 | 17:16:07
  Bloggadress: http://johjoh.bloggplatsen.se/
 • Staffan säger:

  Nej Johjoh du blandar ihop reglerna för riksdagens övernattningslägenheter med reglerna för lägenheter som ledamöterna hyr själva. Där finns det inga regleringar om samboende överhuvudtaget. Så här säger t.ex. Johan Linander, justitieutskottets ordförande:  -Reglerna måste vara tydliga för var och en och utformade på ett sånt sätt att några oklarheter inte behöver uppkomma, säger Johan Linander till SVT.  För några år sedan kom nya tydligare regler kring riksdagens egna bostäder och samboende efter några fall med riksdagsledamöter som levde i samboförhållanden i riksdagens eget bostadsbestånd.  -Jag tog för givet att dessa regler också gällde egna bostäder, vilket dock inte visat sig vara fallet. Nu bör detta ses över och ändras så att det blir tydligare och det är riksdagsstyrelsen som kan ändra de här reglerna.  http://svt.se/2.22620/1.2565812/ju-ordforande_kraver_regelandring  2011-10-20 | 10:33:37

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar