Tjänar våra politiker för mycket?


I

dag kan man läsa att ytterligare två politiker begär ändrat hyresbidrag i svallvågorna av Juholtdrevet. Om man läser notiserna vill säga. Som sagt, det är bara SKANDAL om sossarna gör det.


Trots att jag kritiserat förra veckans drev så tycker jag ändå att det finns en rimlig fråga i botten: tjänar våra politiker för mycket? Har de för generösa förmåner? Varför tjänar Fredrik Reinfeldt 144000 kronor? Varför kontrar sossarna med att betala samma summa till sin partiledare? Behöver Jimmie Åkesson 100000 i månaden, varav SDs partimedlemmar får stå för nästan hälften? Förra året höjde riksdagens "arvodesnämnd" riksdagsledamöternas löner till 56000 kronor. Är det rimliga lönenivåer? Jag tycker inte det. Jag tror att vår demokrati mår bättre av politiker som vet på ett ungefär hur det är att leva på en vanlig lön. Politik ska inte vara ett smart karriärval för samhällsklättrare, utan ett kall för de som brinner. Utan tvekan är det ett krävande jobb, och politiker får ta mycket skit. Men det är nog samtidigt ett av de roligaste jobben man kan ha.


Tyvärr är massmedias intresse för en genomlysning av politikernas löner
och förmåner klent, när dreven väl lagt sig. Det finns en stor folklig ilska mot dessa folkvalda som drar åt svångremmar åt alla andra men gratulerar sig själva med löneförhöjningar och dunkar i ryggen. Det är i grunden den ilskan som media tappar in i när de jagar Håkan Juholt till helvetets portar. Men längre än så vill de inte gå. För om de skulle gå till botten med saken så skulle det bli svårt att undvika att nämna att de enda konsekventa motståndarna mot höjda politikerlöner finns på "fel" sida av den politiska skalan i förhållande till dem själva.


Vänsterpartiet brukar vara rätt ensamma om
att hålla emot när det diskuteras löneförhöjning för de folkvalda. Ibland hör man också miljöpartiet mumla. Och när riksdagspartiernas gruppledare nyligen tillfrågades om reglerna skulle ändras så att också riksdagsledamöter ska kunna åtalas för bidragsbrott (de har skaffat sig en undantagsregel) så svarade bara vänsterpartiets Hans Linde ja. Det självutnämnda "antietablissemangspartiet" sverigedemokraterna hade inget emot fortsatta undantagsregler, inte heller (mp). Det här blev  vad jag såg ingen stor nyhet, förutom i riksdagens tidning "Riksdag & Departement". Och varför skulle det bli det? Det ligger ju vare sig i Aftonbladets, Expressens, DNs eller SvDs intresse att det svenska folket får veta vilket parti som går i takt med folkviljan i dessa frågor. Och inte lär SVTs politiska kommentariat - Knutsson & Silberstein - vara så värst snabba på bollen.


Läs gärna Maria Schottenius om Juholtdrevet. Flamman om politikerlöner.


SvD 1, AB 1, DN 1,



Kommentarer


Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar