Margit Silberstein och sanningen

M

argit Silberstein, SVTs politiske kommentator/valarbetare åt alliansen snurrade till det igår när hon skulle kommentera regeringens sänkta krogmoms som s och v vill höja. Ur Aktuellt:
 
 
"Jag talade med en högt uppsatt tjänsteman hos socialdemokraterna som gav en målande bild av problemet: tänk dig att du står i kön på krogen och tar din bricka och ska välja mellan dagens matpriser eller socialdemokraternas dyrare mat. Det här visar problemet med att göra förändringar när de har funnits i verkligheten ganska länge."
 
 
 
Till att börja med: alliansens sänkning av krogmomsen gav inte lägre priser. McDonalds och andra hamburgerkedjor som kampanjat hårt för alliansen som tack för momssänkningen sänkte visserligen priserna precis efter momssänkningen, men höjde dem lika snabbt tillbaka igen. När tidningen Arbetet granskade effekterna på priserna av regeringens sänkning av krogmomsen, en reform som kostade 5,4 miljarder kronor, så fann de en blygsam prissänkning på 0,1 procent.
 
 
Menade Silberstein att det fruktansvärda hotet om en prishöjning på krogen på 0,1 procent (1 krona dyrare om du handlar för en tusenlapp) skulle avgöra valet 2014 till alliansens fördel? Finns det verkligen socialdemokratiska topptjänstemän som resonerar så idiotiskt? Ja, det är tyvärr alltför lätt att tänka sig. Men lika lätt att tänka sig att Silberstein drar de källor och fakta hon behöver för att kunna göra sitt jobb som alliansens valarbetare på Aktuellt ur röven. Det var ju så hon gjorde under Juholtaffären och det var ju så hon skrev sin bok full av faktafel om samma Juholtaffär.
 
 
Uppdatering: Idag skriver Aftonbladet om lobbyisterna som fick igenom sänkningen av krogmomsen.

"Har du något ­exempel på en lag där ni har varit med och påverkat?

– Ja, vi jobbade till exempel för några år sedan med Sveriges ­hotell- och restaurangföretagare kring den här momsfrågan som ju sedan blev politik i verkligheten. Det var ju ingen lag, men det var ju en skatt kan man ­säga.

Första januari 2012 sänktes momsen på restaurangtjänster från 25 till 12 procent."

 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar