Om vänsterpartiets framryckning i SIFO

D

agens SIFO bjuder på åtminstone en överraskning: Sossarna backar en aning, trots det välregisserade PR-fyrverkeri som sprutade från deras kongress. Stefan Löfvén höll sitt linjetal omgiven av unga snygga  SSU-are för att visa hur mycket framtid som finns i "Framtidspartiet" och de verkligt stora och kontroversiella frågorna som vinst i välfärden avfördes från kongressdagordningen genom kryptisk kohandel i korridorerna. Allt för att inte störa bilden av s-enighet. Jag skulle nog ha väntat mig en statistiskt säker uppgång för s efter att ha dominerat nyhetsrapporteringen i en hel veckas tid och haft många chanser att nå ut med sitt budskap. Men de ligger kvar på 34,4 procent. Vilket i ärlighetens namn får sägas vara en hög siffra för dem för närvarande.
 
 
 
    Istället är det vänsterpartiet som rycker fram med den enda statistiskt säkra förändringen, plus 1,6 procent. Vänsterpartiet har visat framfötterna den senaste tiden inte minst i debatten runt s-kongressen och vad en socialdemokrati på väg allt längre högerut innebär för möjligheten till ett rödgrönt samarbete. Väljarna behöver få klarhet i tid innan valet 2014 om de politiska skillnaderna mellan de tre partierna i det rödgröna blocket som med all säkerhet blir det största efter valet. Det är alltid lurigt att försöka sia om valutgången, men min tro är att det svenska folket helt enkelt är så less på alliansen vid det här laget att de är så gott som rökta. Det blir istället mandatfördelningen mellan de rödgröna partierna som blir avgörande för vilken politik som kommer att föras efter 2014.
 
 
    Men det är klart, räknar man sverigedemokraterna som en del av det borgerliga regeringsunderlaget - vilket deras röstningsmönster i riksdagen indikerar - så är det betydligt jämnare. Att SD fortsätter att tappa väljare - från den peak de nådde efter järnrörsskandalen - är också intressant. Det låg uppenbarligen en allmän protestfaktor i deras väljarbubbla. De gynnas av att stå i fokus för debatten, även om debatten handlar om riksdagsmän som är ute på stan och beväpnar sig med järnrör, och sedan ljuger väljarna rakt upp i ansiktet om händelsen. "All publicitet är god publicitet"? Frågan är hur man som partistrateg på SD-kansliet ska tolka väljarna? Dags för en till blöt natt med tillhyggen på stan?
 
 
    Den här (gamla) videon går runt på Fejjan just nu och handlar inte om några järnrör eller Stefan Löfvén, men vår socialförsäkringsminister Ulf Kristersson - ni vet han som snikade åt sig en lägenhet från Ersta Diakoni som skulle ha gått till en bostadslös och/eller sjuk kvinna. Han tycker att det är prima att riskkapitalisterna tar över välfärden därför att de visar politikerna att man kan skära ner personalens löner och tvinga dem att jobba mer för mindre pengar:
 
 
 
SvD 1, 2, 3, AB 1, 2, DN 1, 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar