Grattis Libyen!


P

unkt för första akten i det libyska dramat: "Hur man krossar en familjediktatur!". Massmördaren 1, 2, imperialisten, EUs grindpojke, USAs ställeföreträdande tortyrchef, Afrikas självutnämnde "Konungarnas konung", Berlusconis bäste blattepolare, "broder ledaren", borderlinaren, Muammar Khadaffi är död. Skjuten i huvudet.


Jag hade sett fram emot att fira hans infångande och rättegång. Vem vet vilka hemligheter han hade kunnat berätta, om förtroeliga samtal med Condoleeza Rice, Tony Blair, Nicolas Sarkozy och som sagt Silvio Berlusconi? Vilka mefistofeliska avtal som ingåtts dem emellan signerade i olja och blod? Kanske till och med vår egen Carl Bildt, vars Lundin Oil gjort affärer med den libyska familjediktaturen, hade fått svettas? Nu blev det inte så och dessa hycklare kan dra en lättnadens suck. Mer välförtjänt är den lättnadens suck som det libyska folket äntligen kan dra. Åtta månaders inbördeskrig krävdes för att nå hit. Ibland såg det nattsvart ut. När Khadaffi sände ut sina legosoldater, sina tanks och sitt stridsflyg mot demonstranterna höll världen andan. Skulle den arabiska våren nu dränkas i blod? Men samtidigt skrev diktatorn under sin egen dödsdom. Han felbedömde totalt situationen. Eller så insåg han hur hatad han faktiskt var av sitt eget folk, och grep efter det sista halmstrået: militärt ultravåld. Bashar Al Assad, Syriens överstedåre, sover nog inte så gott inatt. Kunde det hända Muammar, som verkade sitta så säkert i sadeln för bara ett år sedan, så är det nog fler som sitter löst, trots att de har alla bomber och kulsprutor de kan önska sig.


Nu börjar akt två:
"Byggandet av en demokrati". Den kan bli betydligt längre än första akten. I Sverige fick vi inte en fungerande demokrati på åtta månader. Det kan vara värt att hålla i minnet. Inte ens på åtta år. I ett land som Libyen, som vanstyrts av en vrickad familjediktatur, utan ens en konstitution, så får man räkna med en del gupp på vägen. Precis som de svenska demokratikämparna för hundra år sedan kommer libyerna att få fajtas med privilegierade eliter som inte har lust att släppa kontrollen över sin makt och sina tillgångar. Nato, USA och EU kommer att försöka använda dessa eliter som buffrar mot folkliga krav på ökad kontroll över oljeproduktionen. Libyen har ju olyckan att vara ett oljerikt land. Oljebaserade ekonomier brukar gå hand i hand med politiskt förtryck (våra morska grannar i väst behöver inte ta åt sig). Där precis som här kommer religionen att försöka vara bromskloss mot framsteg. Men ändå: Dörren står öppen mot en bättre framtid, för liberna såväl som för egyptierna och tunisierna. Inte vidöppen. Men folket har nu en chans att pressa på och vidga glipan! Vem hade kunnat ana det för ett år sedan? Att våra grannar på andra sidan medelhavet skulle bli de som gav oss självbelåtna europeer och amerikanare en uppvisning i folkmakt som skulle sända svallvågor över hela världen? Ja ända till Wall Street!


Muammar Khadaffi är död. Möjligen saknad av förvirrade stalinister och högerextremister. Jag ska inte dricka för hans död, men skåla för det libyska folkets väl!


Kolla gärna på Democracy Nows reportage om Libyen från i tisdags för en bra bild av läget!Mina tidigare blogginlägg
om Libyen och Khadaffi: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,

Andra bloggar: Altruistbloggen, Arijan Kan om Bildt, Kilden & Åsman, som bloggat suveränt om Libyen under hela inbördeskriget! Birgitta Axelsson Edström,

DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,  AB 1, 2, 3, 4, Exp 1, 2,


Kommentarer

 • Antiliberal säger:

  Det är inte fråga om något annat än en statskupp mot en legitim regering. Man har beväpnat en liten minoritet, försett dem med flygplan och utländsk expertis och låtit dem störta Khadaffi. Brotten mot folkrätten är oräkneliga. Man har mördat en statschef, svarta, och statschefens misstänkta supporters.  Det förekommer demonstrationer för Khadaffi här och var. Städer i västra Libyen har befriats från kuppmakarna, demonstrationer har slagits ned med våld i Tripoli.  Länge leve ett fritt Libyen! Heja de gröna! Heja det Libyska motståndet!  Åtala Reinfeldt, Obama, Sarkozy, Cameron för brott mot mänskligheten och folkrätten!

  2011-10-20 | 19:19:46
 • Staffan säger:

  Du bor tyvärr i ett parallellt universum Antiliberal. Under revolutionens första veckor så reste sig 90 procent av Libyen mot Khadaffi, Tripoli var på väg att omringas av rebeller. Också inne i huvudstaden reste sig arbetarklassområdena. Sedan satte diktatorn in legosldaterna och det tunga artilleriet mot sin civilbefolkning och dränkte upproret i blod. Om det bara rörde sig om en liten minoritet som du säger, så hade kanske inte Khadaffi varit så totalt mot varje demokratisk lösning? Då hade han ju kunnat sitta kvar genom allmänna val?  Läs gärna Amnesty och HRWs rapporter om det folkrättsliga läget i Libyen, de fördömer Khadaffi å det starkaste!

  2011-10-20 | 19:27:00
 • Antiliberal säger:

  Enligt vem? SvD, DN eller andra medier vars ägare eller regeringar på något sätt haft intresse i ett västvänligare Libyen?  Det finns inga belägg på att obeväpnade civila har skjutits. Det är något som blåsts upp och överdrivits, vilket är brukligt. Vid senare undersökningar har det tvärtom visat sig vara rena lögner. Lögnerna har avlöst varandra, men det borde du också ha upptäckt?  Allmänna val? På vilket sätt? Det är ännu billigare att underminera sk fria val än att störta regeringar med vapenmakt. Du kan inte ha demokrati och kapitalism samtidigt, det är bara naiva önskedrömmar eftersom makten definitionsmässigt utgår från kapitalet i ett sådant samhälle.  Vem bryr sig om Amnesty? De används bara som slagträ om fienden råkar bli kritiserade. Man uppmanar andra att utreda diverse brott och oegentligheter, men det är ingen allvarligt talat som tar det seriöst. Det kommer vara bortglömt efter några veckor precis som tidigare. Nu kommer Libyerna berövas på sina naturresurser. Hellre Khadaffi och suveränitet än en köpt skendemokrati. Men sett ur ett västerländskt perspektiv är det ju "jättebra" för det kommer sänka våra bensinpriser...

  2011-10-20 | 20:54:01
 • Staffan säger:

  Som sagt, i en parallellvärld. Du sorterar bort allt som inte passar in i din ideologiska ram, exempelvis all media. Du får gärna visa för mig vilket intresse de tidningar du nämner har av att sprida desinformation om Libyen med syfte att byta regim där. Inte för att jag skattar borgarpressen så högt rent allmänt, utan för den konspirationsteorin läcker som ett såll. Västerländska regeringar var i högsta grad uppknuten i ett ekonomiskt samarbete med Khadaffi, som jag har skrivit en hel del om. Vår egen Bildts Lundin Oil var inne och tjänade fina blodspengar i diktaturen. Det skulle de nog gärna ha fortsatt med. Men utvecklingen på marken gjorde det nödvändigt för dem att byta sida. Det var en omvändelse under galgen och USA höll i det längsta emot. Khadaffi var som sagt under sina sista år bara en till USA-klient i regionen, du borde inte ha kunnat undgå det vid det här laget. En av mina bästa nyhetskällor om Libyen har för övrigt varit Democracy Now, oberoende medias flaggskepp. Förklara gärna för mig vilka ekonomiska intressen som får dem att ljuga om Khadaffi och Libyen!  Det finns väldigt många bevis för att civila mördats, och att Khadaffi var en massmördare. Börja med att klicka på länkarna jag angav. Inte för att jag tror att du är mottaglig för argument, men ändå.  Sen är det ganska bisarrt att du fnyser åt allmänna val och politisk demokrati, som du avfärdar för att de inte är tillräckligt demokratiska. Visst, jag är socialist och vill att också ekonomin ska demokratiseras. Men vilken västerländsk kapitalistisk demokrati du vill är att föredra framför den familjediktatur som du försvarar i Libyen.  "Vem bryr sig om Amnesty?"  Rebellsidan i Libyen är också sura på Amnesty för att de kritiserat dem för att begå övergrepp, om än i mycket mindre skala än Khadaffisidan. Jag litar bra mycket mer på Amnesty än på dig när det gäller mänskliga rättigheter!  "Nu kommer Libyerna berövas på sina naturresurser."  Khadaffi sålde oljan till väst innan. Den nya regeringen kommer att fortsätta sälja oljan till väst. Avtalen är redan påskrivna. Jag är djupt misstänksam mot alla Singoallor som säger sig veta tvärsäkert vad som kommer att ske i Libyen. Sanningen är att ingen vet än hur det kommer att gå. Men nu finns det skäl att hoppas!

  2011-10-20 | 21:38:51
 • george säger:

  men sataffan. du ska inte lyssna så mycket på propagandan. senast den 14 oktober har vanligt folk rest sig mot rebeller och NATO. det tunga artilleriet sattes inte in, vilket bevisas av satellit bilder från ryska organ, de har från början anklagad vår media för lögner. vi har inte fått höra en enda sannings röst från libien. youtube är avklippt där, men det finns videor, alla med god engelska, som är emot kadaffi, hur kommer det sig, har bara kadaffi motståndare tillgång till internet? osv. du gör bäst i att läsa anna än bara propaganda. folk fördömde saddam också för hans massförstörelse vapen. det har konstaterats ca 250 döda från båda sidor, för att gå ut i kriget angavs 6000, vilket inte kan syrkas alls. som nyheten om massgrav, där folk vittnat om massaker, till 1270 personer, som visade sig vara fragment av kamelben. samma bomber används i libien som i irak, vilket resuterar en ökning av DNA mutationer med 600 % så civila avråds med att bli gravida pga risk till muterade barn. det har aldrig handlat om civila. allt började sedan han ville introducera en annan valuta som skulle tvinga USA att betala med guld. jag hör att merparten som är insatta vet om att det cikulerar ENBART lögner i vår media. eller?

  2011-10-20 | 22:47:53
 • Anonym säger:

  ”40 år av diktatur är slut. Nu kan vi bygga ett nytt Libyen”, sade Reinfeldt. Men, säger jag, det är oerhört osannolikt att Reinfeldt kommer att delta i något somhelst återuppbyggande av Libyen.

  2011-10-21 | 00:30:26
 • Staffan säger:

  George: Jag är rätt imponerad över att du lyckas ha fel på ALLA punkter! Var inhämtar du din desinformation?  2011-10-21 | 10:39:18
 • george säger:

  från säkra källor.

  2011-10-21 | 15:46:22

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar